Enguany coincideixen de nou a la primavera, com l’any passat, diverses celebracions de les diverses tradicions religioses que tenim a la Garrotxa. Les persones cristianes van celebrar el 9 d’abril la Pasqua, Crist ressuscitat, les musulmanes estan a punt de finalitzar el Ramadà amb la celebració de l’Id al-fitr (en àrab عيد الفطر),una gran festa familiar, i els sikhs van tenir el Vaisakhi el passat 14 d’abril.
Enguany aquest diumenge a Olot es dona un fet molt especial. Per primera vegada coincidirà en temps i espai el Sant Jordi i la celebració del Vaisakhi. El Diumenge 23 d’abril serà el dia que trobarem les paradetes de roses i libres al Firal i a partir de les 11, també la celebració dels sikhs, que sortiran del seu temple del Morrot i arribaran al Firalet, on faran una parada davant l’Ajuntament durant 3 hores. Hi tindran lloc exhibicions de balls tradicionals de lluita, paradetes on oferiran menjar del Panjab per a tothom i hi haurà una gran concentració d’aquest col·lectiu .
El Vaisakhi és la festa més visible dels sikhs, una de les comunitats més nombroses d’Olot, és un dia en el que volen explicar què és el sikhisme i compartir amb els veïns i veïnes les seves tradicions. Aquesta festa del commemora la fundació, el 1699, de la comunitat (khalsa) de sikhs batejats pel desè guru del sikhisme, el guru Gobind Singh. És un dia en el que passegen durant el recorregut el seu llibre sagrat, i venen sikhs d’altres comarques.
L’Id al-fitr (festa final de Ramadà), és avui divendres 21 d’abril, és la celebració que marca el final del dejuni del Ramadà, i es celebra després d’haver vist una lluna nova creixent o després de completar els 30 dies de dejuni, si no és possible cap albirament de la lluna. L’Id commemora el retorn a una disposició més natural (fitra) en el menjar, el beure i la intimitat matrimonial. A primera hora del matí hi ha una pregària conjunta i les famílies i amistats es reuneixen per compartir àpats i dolços, és un dia que la gent s’arregla per a la celebració. El Ramadà és una oportunitat per a practicar l’autodisciplina, l’autocontrol, el sacrifici i l’empatia cap a aquelles persones que són menys afortunades, fomentant així les accions altruistes cap als altres, com ara la caritat. El dejuni es fa per entrenar la força de voluntat i mantenir els instints primaris sota control, i inclou “dejuni” de pensaments i judicis negatius contra els altres. També és un moment en el que les persones es reconcilien amb qui han tingut un malentès o conflicte, i comencen de nou la relació, sense rancúnies.
Totes les tradicions religioses tenen en comú la voluntat de ser millor persona, fer el bé i ajudar als altres.
Aquest cap de setmana és una molt bona oportunitat per gaudir de dues festivitats molt importants per a la societat olotina, el Sant Jordi i el Vaisakhi ompliran de colors el centre de la ciutat.