Bloc — 14 octubre 2014

A través de les atencions a dones portades a terme des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Garrotxa, es va detectar la necessitat de crear espais de trobada per a i entre dones de diferents àmbits i en situacions variades.

Aquesta necessitat es va valorar a l’observar que hi ha algunes qüestions que es repeteixen entre les persones ateses al SIAD i que moltes vegades van lligades, entre d’altres coses, a una qüestió de gènere. El fet de ser dones ens porta, perquè moltes vegades així ho hem aprés, a infravalorar-nos, a subestimar-nos i per tant a reduir les nostres capacitats i potencialitats, augmentant les nostres limitacions. Això comporta una mena de missatge que ens dificulta que posem en marxa els nostres projectes vitals, laborals, familiars, etc.

L’objectiu de la proposta era generar espais on les dones s’atrevissin a provar i investigar amb si mateixes i amb d’altres. Tot i que la proposta partia de les persones ateses al SIAD, vam oferir els tallers de forma generalitzada a totes les dones de la comarca de la Garrotxa. Es va considerar que era fàcil que aquesta situació fos generalitzable a altres dones que no han havien arribat a aquest recurs i que per tant, podria ser del seu interès. D’altra banda, pretenia ser una fórmula normalitzadora, que no anés lligada a cap servei concret de la xarxa ni a una situació personal determinada.

En aquesta línia volíem oferir i crear espais de formació, autoconeixement i autocura, oberts a la població femenina de la Comarca de la Garrotxa, en que cada persona hagués de decidir per cada taller si volia participar o no i com ho volia fer. D’aquesta manera no era necessari assistir a tots els tallers proposats ni de fer-ho de forma regular. Cada taller implicava una decisió conscient de voler participar, i per tant, de dedicar-se un temps i espai propi.

Tant els tallers com els cursos han estat totalment gratuïts per les persones que hi participaven. De la mateixa manera, a mida que les dones s’hi ha anat implicant el cost dels tallers s’ha anat reduint, ja que s’ha entès com un intercanvi de coneixements i experiències, alhora que com una ampliació de la xarxa.

Durant el curs 2013-2014, un els tallers han participat un total de 112 dones diferents. D’aquestes, un total de 29 han estat ateses al SIAD durant l’any 2013, 17 havien estat ateses en el SIAD en anys anteriors i 66 no havien estat mai ateses en el servei.

La majoria de dones que han participat en els tallers tenien entre 30 i 50 anys (65%). En un 87% eren espanyoles i/o catalanes. Hi ha hagut participació de diferents nacionalitats, però en global ha estat poc significativa.

Les temàtiques dels tallers han estat variades: meditació, autocura, ioga, iniciativa, contes per adults, expressió corporal, com escoltar-se…

Els tallers es realitzen a l’Espai Famílies (Carrer Estires, 5 d’Olot) i al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Aquest mes d’octubre s’han iniciat nous tallers, podeu trobar més informació a www.casg.cat.

Maite Marcó, coordinadora dels Serveis d’Infància i Família del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

foto (1).

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *