Un Servei que fa més de 10 anys que funciona….
L’IES Montsacopa és un centre pioner a la Garrotxa en la instauració del Servei de Mediació entre iguals. La seva responsable Carmen Paradas, professora de llengua castellana, ha lluitat incansablement durant més de 10 anys per tirar-lo endavant. El Consorci d’Acció Social enguany dona suport al Servei de Mediació del centre.
La mediació és una eina per a la resolució de conflictes que progressivament s’ha anat implementant en diferents àmbits : familiar, escolar, veïnal, comunitari… i que ha donat bons resultats a l’hora de gestionar conflictes.
La mediació als centres escolars com a eina de resolució de conflictes és una recomanació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per la millora de la Convivència.
El centre va sol·licitar assessorament al Consorci per reactivar el servei ja que no estava funcionant òptimament. Per nosaltres és molt positiu que hi hagi un centre amb aquest interès per la resolució positiva dels conflictes i pot esdevenir un model per altres centres.
Actualment estem impartint la formació a uns 35 alumnes que han manifestat interès en formar part de l’equip, i posteriorment en farem el seguiment i valoració. S’han fet dues sessions que han consistit en dinàmiques de coneixement i cohesió del grup, coneixement de les tasques d’un mediador/a, i detecció de les tipologies de conflictes que viuen i veuen a l’institut. Es faran tres o quatre sessions més per aprendre i practicar tècniques concretes que ajuden en un procés de mediació.
Conjuntament amb la responsable d’aquest servei plantegem treballar per capacitar i donar reconeixement i acompanyament a aquests alumnes i que puguin adquirir eines que els permetin gestionar millor els conflictes. També se’ls forma perquè siguin còmplices de detecció i solució dels conflictes del centre escolar.
La selecció de l’alumnat es va fer en tots els grups classe a través de tres preguntes: qui vol ser mediador/a? Quin company o companya veieu amb habilitats per ser mediadora/a? i Quins alumnes han detectat els tutors i tutores amb capacitats per aquesta tasca? Es va fer el buidatge i es va convidar a les persones que van sortir en alguna de les respostes. És totalment voluntari i cadascú decideix si vol formar part de l’equip o no.
Per a l’èxit d’una cultura de la resolució de conflictes és necessària la implicació de tota la comunitat educativa. Pel bon funcionament del servei de mediació entre iguals tot el personal de l’institut ha de tenir present com funciona el servei per tal d’acompanyar i derivar l’alumnat que ho necessiti. La implicació de l’equip directiu, amb la coordinadora pedagògica Teia Roca, és fonamental per arribar tots els tutors i tutores per tal que siguin també còmplices del servei.
Marta Ayala, tècnica d’Atenció de la Comunitat.
Podeu escoltar l'”En Acció” de ràdio Olot sobre el servei de Mediació entre Iguals:
Últims comentaris