El CASG ofereix un servei d’Assessorament i Orientació sobre drogues i addiccions a joves i les seves famílies
Des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) conjuntament amb l’Associació PDS fa molt temps que es porta a terme un programa de prevenció de les drogodependències, oferint tallers educatius als centres escolars de la comarca.
Davant la situació actual, des del CASG i el programa de prevenció de drogodependències i altres addicions han sumat esforços per crear un conjunt de propostes educatives i recomanacions en línia per sensibilitzar, conscienciar i prevenir conductes addictives o addicions com l’alcohol, el tabac, el consum de substàncies estupefaents així com l’abús de les pantalles audiovisuals.
El confinament a causa de la crisi sanitària per la COVID-19 ha incrementat l’ús dels dispositius electrònics, bàsics per al treball, formació, forma de distracció i eina de comunicació amb amics i familiars. Al mateix temps, aquesta situació arran de l’estat d’alarma per la pandèmia pot arribar a generar malestar psicològic, principalment en col·lectius vulnerables i sensibles com els joves adolescents. Uns fets que poden provocar o potenciar l’augment de determinades conductes addictives.
Per això, davant d’aquesta situació, les entitats i institucions socials arrenquen un projecte que permetrà difondre per xarxes i plataformes en línia els programes i el material preventiu que des de fa anys apliquen als centres educatius de La Garrotxa. Aquests programes inclouen pautes educatives de comunicació, educació en valors, resolució de conflictes, normes, límits i recomanacions d’autocontrol per a famílies així com recomanacions i consells per a la gestió i bon ús dels dispositius electrònics. Cada setmana, a través de l’IME, pels centres educatius i de la pàgina web del Consorci d’Acció Social de La Garrotxa, oberts a la ciutadania i a les professionals, es difondrà i compartirà el material específic de cada programa.
Els programes seran l’ ON OFF sobre l’ús de pantalles, El THT (T’ho Empasses Tot)? sobre l’abús de l’alcohol, el SORTIM sobre la prevenció del consum de tòxics, i el SOTA PRESSIó d’habilitats socials en grups d’iguals.
Aquests programes ja es poden consultar des d’aquesta pàgina https://www.casg.cat/propostes_educatives_addiccions/ i el banner a la part inferior dreta de la web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.
Al mateix temps, posen a disposició dels veïns i veïnes de La Garrotxa un servei d’assessorament i orientació sobre drogues i addiccions per a joves i les seves respectives famílies per continuar acompanyant-los en aquests moments de dificultat.
Per a més informació d’aquest servei d’assessorament i orientació, es pot consultar des de la pàgina https://www.casg.cat/sod/ i el banner a la part inferior dreta de la web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.
Paral·lelament, des del CASG es manté en actiu el programa SMEASA, que ofereix una alternativa educativa als joves menors d’edat sancionats per consum o tinència de drogues il·legals a la via pública.
El programa SMEASA, es pot consultar des de la pàgina https://www.casg.cat/smeasa/ i el banner a la part inferior dreta de la web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.
Seguint la línia d’altres entitats i institucions a nivell local i nacional, la voluntat per part de les administracions és oferir als joves, a les famílies garrotxines i als centres educatius de la comarca una sèrie de propostes educatives i recomanacions que puguin ajudar-los a facilitar la convivència alhora que sensibilitzar i conscienciar per prevenir un possible increment de conductes addictives derivades de la crisi sanitària pel coronavirus.
Bullying, drogues i tabac; problemes dels quals els joves estan conscienciats
Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de l’enquesta del Servei de Joventut Comarcal que es va portar a terme entre joves de 12 i 30 anys de la comarca. L’objectiu del projecte era poder fer una radiografia de la realitat que viuen els joves garrotxins i recollir les principals necessitats en àmbit formatiu, educatiu, d’habitatge, salut, mobilitat, cultura i ocupació, entre altres elements i poder-les resoldre en les futures polítiques de joventut i que, al mateix temps, quedaran recollides a la diagnosi del Pla Comarcal de Joventut i dels Plans Locals de Joventut.
En total, hi van participar 952 joves i se’n desprèn que la gran majoria són actius, estan implicats amb el territori i veuen el seu futur a l’estranger. En concret, el 80% forma part d’alguna entitat o associació del territori i més de la meitat dels enquestats els agradaria estudiar o treballar fora del país i un 70% els agradaria emprendre un projecte personal.
Efectivitat, emocions, alimentació i nutrició són les temàtiques de les quals requereixen i demanen més informació tot i que continuen apostant per la consulta amb un amic o amiga a l’hora d’informar-se sobre temes vinculats amb la sexualitat. En aquest sentit, un dels elements que pren rellevància és com la gran majoria dels enquestats ha sigut testimoni d’alguna forma d’assetjament o bullying.
D’altra banda, més de la meitat dels joves enquestats es mostren satisfets amb els serveis que se’ls ofereixen i la gran majoria fa ús dels equipaments i espais de jovent municipals tot i que menys del 20% utilitzen el transport públic per a desplaçar-se situant el cotxe particular com el mitjà de transport més utilitzat pels joves a l’hora de moure’s per la comarca.
En l’àmbit municipal, reclamen als consistoris que prioritzin polítiques enfocades en la cura del medi ambient i la potenciació de la igualtat de gènere. Alhora, ressalten la necessitat d’establir més mecanismes de relació entre el jovent i les administracions municipals que permetin fer sentir més la seva veu. Les xarxes socials i el seu grup d’amistats són les seves fonts principals a l’hora d’informar-se sobre les activitats a cada municipi.
Olot, maig de 2020