Bloc — 01 abril 2014

Origen Tambakunda és un llibre molt especial. Explica la història d’en Samba un noi senegalès que viu en aquests moments a Sant Cugat del Vallès i que va conèixer Mariona Masferrer, l’escriptora, en una aula de català de la ciutat.

El llibre descriu la seva infantesa, parla del seus avis, dels seus pares, dels seus amics, de l’escola alcorànica, de la cruesa de Ibrahima, dels seus amors i relacions amb les dones, dels costums d’una zona rural de Senegal, dels bruixots… però també explica les emocions, la valentia, les ganes d’aprendre, les ganes de millorar la seva situació, la rebel·lia de voler una altra vida, d’aconseguir un somni.

Explica, com arriba a Dakar, per estudiar més i més… com se li tanquen les portes… quan comença el desig de marxar del país, i buscar un lloc millor per viure ell, la seva companya i el seu fill.

I arriba a Sant Cugat del Vallès, més enllà del triomf d’estar viu després de creuar el mar, i de no ser repatriat… Per ara, i així acaba el llibre, venent al carrer de manera il·legal… i esperant un desitjat permís de residència.

Hem de donar les gràcies a en Samba, per la seva valentia, i també generositat d’explicar la seva història, gens fàcil, perquè no és només la seva història, sinó que és la historia d’altres nois i noies, homes i dones que han passat i estant passant per una trajectòria vital molt semblant.

El llibre ha estat possible també, perquè Mariona Masferrer, autora d’altres llibres com “El fil Ariadna”, “El cosí de Cuba”, “Màxima”, “Apunt de neu” i “Cartes a destemps” va saber escoltar a un noi que un bon dia, li diu que vol que escrigui la seva vida.

El grau de compromís que suposa per l’escriptora realitzar un projecte d’aquest tipus, és d’una gran generositat. Ella es compromet per entendre, per això ha d’anar a Senegal, fins i tot en el llibre parla d’ella, de la seva vida i de les seves emocions… Tot explicat amb una senzillesa i emoció, però sense embolcalls.

Realment, la única cosa que podem fer, és donar les gràcies a aquestes dues persones que han fet possible el llibre, perquè ajuda a conèixer i per tant a entendre millor la situació de moltes persones, que com en Samba han viscut i viuen situacions semblants.

Només acabar amb un desig personal, però segurament compartit, d’un segon llibre, que en Samba ens pugui explicar després del permís de residència i poder conèixer de primera mà els sentiments i emocions de totes aquestes persones tan valentes que buscant un futur millor han marxat de la seva ciutat, del seu país. I si a més el llibre estar escrit per Mariona Masferrer amb la seva escriptura senzilla i clara, millor que millor.

La presentació d’aquest llibre “Origen Tambakunda” de Mariona Masferrer i editat per l’Editorial Brau va ser l’acte tret de sortida d’una nova edició de voluntaris per la Llengua, organitzat per el Consorci de Normalització Lingüística d’Olot.

Teia Fàbrega, directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

[divider top=”0″]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[divider top=”0″]

Notícia relacionada: Presentació del llibre “Origen Tambakunda”

Comparteix

(2) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *