Bloc — 03 desembre 2016

«Exposició sincera, valenta, pedagògica, útil, meravellosa. Un bon pas per començar, millor dit, continuar, cap a un nou món de respecte a les persones i defensa dels més oprimits. Moltes gràcies.»
«Em feu reflexionar… obro ment! (més!)»
«Gràcies per tractar aquest tema amb tant d’amor i amb tanta delicadesa»
«Se m’ha fet curta l’exposició. De totes maneres, felicitats per donar aquest pas tant important en les nostres vides. Molt agraït»
«Gràcies per donar una visió alternativa dels sants, de la religió, de la diversitat i el respecte que mereix tota forma d’amor. Endavant amb aquesta bona feina!»
«Una exposició molt punyent. M’ha tocat de ple. M’he emocionat. He plorat. Veig que tinc moltes coses a curar encara. I crec que pot ajudar molta gent. Bona feina! Gràcies!»
«Moltes gràcies per obrir-me els ulls, el cor, el cervell»
«Quina manera més maca de poder explicar sentiments, drets i maneres de ser. Felicitats»

2016_identitats_impossibles_museus_escoles

Aquests són alguns dels comentaris del llibre de visites de l’exposició Identitats ImPossibles. Gènere, desig i iconografia que ha acollit, de juny a novembre, el Museu dels Sants d’Olot. Dita exposició ha estat l’activitat central d’un reguitzell d’accions, totes elles dedicades a reflexionar sobre la diversitat sexual i de gènere; i és que aquesta legislatura, iniciada l’any 2015, l’Ajuntament d’Olot s’ha proposat treballar els drets civils entenent aquests com la igualtat de dret a la diferència i el primer dret que s’ha volgut abordar ha sigut el de la diversitat sexual i de gènere.

Més de 3.400 persones han participat d’alguna o vàries de les activitats que s’han ofert: visites guiades, cinema, activitats educatives, xerrades, obres de teatre, taules rodones, espectacles, guies de lectura i contacontes. Es valora molt positivament els resultats de l’assistència de públic i la reacció de les persones participants que posen de manifest la necessitat de tractar aquest tipus de temàtiques i la sensibilitat amb què s’ha fet.

Destaquem que l’exposició ha estat visitada per més de 2.300 persones, i que 445 alumnes han participat de l’activitat educativa organitzada per a tal fi i que contemplava també una sessió introductòria a les aules.

Durant aquests mesos hem volgut reconèixer que hi ha altres pràctiques més enllà de la heterosexualitat, i és que Olot vol ser una ciutat que reconegui la diversitat sexual i que respecti que existeixen altres opcions, orientacions o preferències sexuals que disten de la heteronormativitat imperant en la nostra societat. Olot és una ciutat que reivindica el dret a la igualtat de tracte i el reconeixement del dret a viure una vida digna i lliure de discriminació de totes les persones, entre elles les que conformen el col·lectiu LGTBIQ (lesbianes, gais, transexuals i transgèneres, bisexuals, intersexuals i queer) que reivindica poder visibilitzar-se sense estigmatització.

El gener del 2014 es va aprovar la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homfòbia, la bifòbia i la transfòbia. És el primer pas, ara cal emprendre les iniciatives que corresponguin a favor d’una igualtat de tracte, atenció i no discriminació a les persones que formen part d’aquest col·lectiu. Reglamentar i posar en pràctica les mesures que es proposen pot ser un avenç important per garantir aquest dret.

De cares a l’any vinent seguirem treballant amb aquests objectius. Es pretén crear el Servei d’Atenció Integral per a persones LGTBI de tal manera que se les pugui atendre a nivell informatiu, recollir incidències i posar denúncies per discriminació; ens adherirem a la Xarxa de Municipis LGTBI pobles i ciutats per la diversitat afectiva, sexual i de gènere, i seguirem treballant per tal d’impulsar una administració més inclusiva en aquest aspecte.

Ens queda un llarg camí per recórrer però les primeres passes estan donades i seguirem avançant. L’administració hi té un paper fonamental però la implicació ciutadana és imprescindible.

Servei d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

[divider top=”0″]

Àudio: Programa En acció de Ràdio Olot emès el dia 29 de novembre de 2016 on es parla de la valoració del treball que es porta a terme des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa relacionat amb els drets civils

Si voleu escoltar altres àudios emesos en aquest programa, feu clic aquí.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *