La festa, anomenada Yennayer o Innayr en amazic, es celebra el dia 13 de gener i es correspon amb el primer dia del calendari julià, el mateix que es va emprar a Europa fins a la reforma del papa Gregori XIII. El Yennayer —nom que deriva del nom del mes de gener en llatí, ianuarius— és una de les celebracions més importants del poble amazic.
La festa una de les més antigues del poble amazic i consisteix en un àpat especial per a la ocasió i en diversos ritus simbòlics per rendir tribut als ancestres i a la terra.
L’Any Nou Amazic és dia de festa al Marroc des del 2024, així ho va decretar el rei Mohammed després de que el moviment amazic ho hagi reivindicat durant molts anys. El Marroc és el segon país a reconèixer l’Any Nou Amazic com a festa pública, primer ja ho va fer Algèria.
A la Garrotxa hi ha un nombre important d’amazics, que han vingut majoritàriament de la zona del nord del Marroc, concretament de ciutats com Nador o Alhucemas de la regió muntanyosa del Rif. La llengua amazic és diferent segons la procedència, així al Sud del Marroc es parla un amazic diferent que al Nord, o a Argèlia.
Els amazics se’ls considera la població autòctona del nord d’Àfrica, abans que al voltant del segle XII s’arabitzessin amb els nous pobladors àrabs. Se’ls mal anomena berebers, paraula que prové del llatí barbarus (bàrbar) , mentre que aquest poble s’autodenomina amazigh (persona lliure).
La llengua amaziga la parlen uns 40 milions de persones principalment al Marroc i Algèria, però també en petites regions de Mauritània, Burkina, Faso, Mali, Níger, Tunísia, Líbia, Txad i Egipte. El guanxe canari també és considerat un dialecte de l’amazic. Al Marroc la parlen més de 12 milions de persones (40% de la població) i és llengua oficial conjuntament amb l’àrab, tot i que al carrer es parla un dialecte àrab marroquí (dariya).
Les darreres dècades el poble amazic ha impulsat un moviment de reivindicació pel reconeixement de la seva pròpia identitat, això ha impulsat que s’ensenyi a les escoles i es tingui en compte en les diferents esferes públiques de l’Estat del Marroc.