Bloc — 12 desembre 2024

Aquest dimecres 3 de desembre s’han presentat al Núria Social d’Olot dos recerques de l’àmbit de la salut del col·lectiu LGBTIQA+: el Projecte Iris i el Projecte L-Health. Hem pogut parlar-ne Anna Ponjoan i Vanessa Puig, investigadores de l’IDIAPJGol i activistes compromeses amb l’equitat en salut. L’esdeveniment ha estat dinamitzat per Lo Relacional.

Projecte IRIS. Salut cardiovascular LGBTIQ+. Anna Pontjoan.

La Fundació Institut Universitari per la Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) és un centre d’investigació i promoció de la salut en l’àmbit d’atenció primària.

En col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS), l’IDIAPJGol va desenvolupar l’any 2010 el SIDIAP (Sistema d’Informació per a la Investigació en l’Atenció Primària): una base de dades d’atenció primària de la població, que es va crear per proporcionar una eina útil per a la investigació sanitària. Inclou dades dels 328 centres d’atenció primària gestionats per l’Institut Català de Salut de Catalunya, i dades pseudoanonimitzades de 5,8 milions de persones (72,2% de la població) des del 2006.

El projecte IRIS, finançat pel Ministerio de ciència e innovación, generarà la primera e-cohort d’europa de persones LGBTIQA+ (fent ús d’una base de dades en salut per estudiar la salut de les persones del col·lectiu). En aquest cas, s’estudiarà la salut cardiovascular. Fins ara, la recerca en salut del col·lectiu LGBTIQA+ s’ha centrat en Salut mental i Salut sexual, desconsiderant com impacta pertànyer al col·lectiu a altres àrees de la salut. El projecte serà liderat per les doctores Maria Garcia-Gil i Anna Ponjoan. L’objectiu és comparar la prevalença i la incidència dels estils de vida, factors de risc i malalties cardiovasculars entre la població general i la població LGTBIQA+; també es compararà l’ús de la medicació i la utilització dels recursos sanitaris entre les dues poblacions. Aquest últim aspecte pot condicionar de manera important la salut de les persones LGBTIQA+: si una persona assisteix menys al metge per la por de ser tractada amb prejudicis, o que no es respecti el seu nom sentit (per exemple), és més probable que no se li detectin a temps factors de risc per les malalties cardiovasculars.

El projecte IRIS buscarà 800 persones LGBTQ que vulguin participar a una enquesta online (d’uns 10 minuts de durada), mitjançant un mostratge en cadena, en el qual les persones prestaran el seu consentiment perquè es consultin les seves dades. Les persones llavor (primeres enquestades) enviaran 3 enllaços a 3 contactes del col·lectiu, que reproduiran la mateixa dinàmica generant una estructura d’arbre. Ja s’han iniciat les llavors, i s’està procurant fer-ho de manera descentralitzada de Barcelona, per tal que es recullin dades que abastin el màxim d’extensió de territori. S’ha limitat el mostreig a LGBTQ (excloent persones Intersex i asexuals de l’estudi), al constatar que es tracta de dissidències menys connectades amb la resta, i per tant és complicat arribar-hi amb aquest tipus de mostreig.

Projecte L-Health. Desigualtat en salut en lesbianes i bisexuals. Anna Pontjoan i Vanessa Puig.

Aquest estudi està liderat per l’IDIAPJGol  i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i finançat per la Unió Europea Pretén considerar el sexisme, l’androcentrisme, la lesbofòbia i la bifòbia per generar nou coneixement sobre les necessitats específiques de LesBis* i crear el disseny i avaluació d’una formació de qualitat. El paraigües LesBis* engloba dones que tenen sexe amb dones o que se senten atretes per altres dones sexualment, incloent-hi les persones no binàries, trans*, queer o intersexuals que s’identifiquin com a lesbianes, bisexuals o pansexuals.

Les investigadores comparteixen que a escala mundial, hi ha 19064 estudis de salut d’homes que tenen sexe amb homes, en comparació amb 2506 de dones que tenen sexe amb dones (no arriben al 15%). A escala de l’estat espanyol, entre l’any 2013 i 2019, l’estudi de la salut del col·lectiu va suposar un 0,4% dels projectes d’Investigació en salut amb finançament públic (per l’Instituto de Salud Carlos III), amb 16 estudis en total: 14 d’homes que tenen sexe amb homes, 2 de persones trans i cap sobre dones que tenen sexe amb dones.

L’estudi L-Health buscarà obtenir dades de salut general de la població LesBi*. Implementarà la mateixa metodologia del projecte IRIS per tenir un e-cohort de lesbianes i bisexuals. Paral·lelament, es faran grups focals de discussió: de lesbianes sense procés migratori (1), de lesbianes amb procés migratori (2) de bisexuals sense procés migratori (3), i de bisexuals amb procés migratori (4). Als grups, d’entre 8 i 10 persones, es parlarà sobre percepcions de discriminació, necessitats en salut, i propostes. També es duran a terme grups amb professionals de la salut.

El qüestionari inclourà preguntes per recopilar dades que permetin identificar interseccionalitats dins del col·lectiu: de quina manera eixos com la discapacitat, la raça o el pes impacten en les experiències de persones LesBis*.

En aquest cas, les investigadores estan reclutant les participants llavor per iniciar les cadenes, i comparteixen aquest enllaç https://enquestes.idiapjgol.org/index.php/173426?lang=ca per a que les LesBianes* que vulguin participar als grups focals.

Ambdós projectes impliquen un pas endavant en la investigació de la salut en col·lectius LGTBIQA+, molt necessaris per reduir les desigualtats i manca de dades en aquest àmbit i per aquest col·lectiu, així com també per identificar quines necessitats específiques hi ha i desenvolupar programes i polítiques que puguin abordar-les.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *