Actualitat — 09 agost 2024

Cuidar a qui cuida, aquest és l’objectiu de les iniciatives que des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) es porten a terme per acompanyar les persones que s’encarreguen durant les 24 hores de dia de les necessitats d’homes i dones en situació de dependència i amb importants limitacions de l’autonomia als domicilis.

Es tracta d’un treball que es va iniciar el 2016 a través de l’estudi ‘Les cuidadores 24 h’, un estudi que va posar de relleu la realitat d’aquestes professionals a la comarca davant el progressiu envelliment de la població i la situació i context social. La invisibilitat de les tasques de cura – sovint recloses en l’àmbit privat – el poc reconeixement i desconeixement sobre una necessitat real cada vegada més important van impulsar aquest treball extens sobre la situació d’aquestes persones que s’encarreguen d’una tasca imprescindible i molt poc visible. Un treball que va permetre iniciar diferents accions per donar resposta a les necessitats detectades.

Posteriorment, durant el confinament per la COVID-19, es va iniciar un projecte de prevenció i acompanyament a aquest col·lectiu laboral, per detectar les situacions i necessitats a les quals havien de fer front en el seu dia a dia. Posteriorment, s’han portat a terme diverses iniciatives i accions com la publicació del tríptic ‘Si vols que la teva família estigui ben cuidada; cuida a qui la cuida’, on s’ofereix suport a les famílies que tenen cuidadores a casa.

Des del 2022, amb el suport de la Generalitat, s’han portat a terme formacions professionalitzades per a les cuidadores de la llar d’Olot a través de les quals s’han format més de 80 persones. Es tracta de cursos de 30 hores adreçats a treballadores de la llar i les cures.

Arran del gran volum de demanda que ha despertat, ja s’han portat a terme 5 edicions i al setembre començarà una altra a Sant Joan les Fonts. Es tracta de formacions teòriques i pràctiques on es forma als participants entorn l’administració de medicació, riscos laborals, primers auxilis sanitaris i atenció emocional. La voluntat dels cursos és que les persones cuidadores puguin disposar d’informació adequada i actualitzada sobre com protegir a les persones a càrrec seu en situació de dependència; millorar les seves competències així com les condicions laborals, i estar al cas de la legislació existent a nivell laboral per poder endegar accions.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *