Actualitat General — 05 febrer 2024

Comunicat del Grup de Diàleg Interreligiós d’Olot

El 23 de setembre de 2010 es va presentar a l’Assemblea General de les Nacions Unides la proposta de celebrar la Setmana Mundial de l’Harmonia Interreligiosa, durant la 1a setmana del mes de febrer, concretament de l’1 al 7 de febrer. Dies més tard, el 20 d’octubre del 2010, la proposta presentada per SM el rei Abdullah II de Jordania va ser aprovada per unanimitat per l’ONU.

El germen d’aquesta celebració va començar amb la iniciativa “T’he Common Word” quan en el 2007, va demanar als líders musulmans i cristians l’inici d’un diàleg basat en un manament comú de les dues tradicions: “Amor a Déu i amor al proïsme”, sense comprometre els seus propis principis religiosos La Setmana Mundial de l’Harmonia Interreligiosa es basa en el treball pioner de la iniciativa The Common Word. Més endavant la Setmana Mundial de l’Harmonia Interreligiosa amplia la iniciativa dels dos manaments anteriors afegint “Amor al bé i amor al proïsme”, amb la voluntat d’incloure totes les persones de bona voluntat de les altres religions i dels que no tenen fe.

La Setmana Mundial de l’Harmonia Interreligiosa és la plataforma on els grups de bona voluntat poden mostrar al món que els valors comuns que mantenen superen amb escreix les diferències que tenen, i així proporcionar una forta dosi de pau i harmonia a les seves comunitats. En aquesta setmana s’espera que aquests grups prenguin consciència els uns dels altres i estableixin vincles amb altres col·lectius i evitar duplicats esforços.

A Olot, a casa nostra, el Grup de Diàleg Interreligiós d’Olot, des del 2009 s’identifica com un d’aquests grup de bona voluntat per tal de fer real el diàleg entre diferents confessions de fe, i des de aleshores catòlics, evangèlics, musulmans i sikhs olotins es troben per dialogar entre ells per donar-se a conèixer, primer entre ells, i després a la ciutadania, amb el ple convenciment que la diversitat forma part de la cultura de la convivència basada amb el respecte i la tolerància. Per aquest motiu els objectius que ens cam marcar són:

  • Donar una imatge d’unitat de les religions en contra de la imatge de confrontació que es dóna constantment des de diferents àmbits.
  • Fer activitats conjuntes entre les diferents confessions. Portes obertes dels llocs de culte, visita dels centres escolars als diferents llocs de culte, xerrades i presentacions del GDIO a diferents col·lectius i entitats olotines, Mostra de cinema espiritual,
  • Aconseguir que els membres de les diferents confessions coneguin millor les altres religions.
  • Insistir més en els punts en comú que tenen les religions que no pas en les diferències.
  • També es considera important que es tingui en compte que la voluntat de les religions no és fer “captació” de nous membres sinó que es vol informar i donar a conèixer.
  • Reforçar la importància del català com a llengua comuna en la interlocució dels líders religiosos i en l’edició del material divulgatiu i informatiu de les activitats previstes.

Per tot això, el GDIO es fa seva la Resolució de l’Assemblea General per la Setmana Mundial de l’Harmonia Interreligiosa, compendi de les diferents resolucions que s’han anat adherint, declara que:

  • Reconeixent la necessitat imperiosa del diàleg entre les diferents religions i per millorar la comprensió, l’harmonia i la cooperació mútues entre les persones,
  • Reconeixent que els imperatius morals de totes les religions, conviccions i creences demanen pau, tolerància i comprensió mútua,
  • Reafirma que la comprensió mútua i el diàleg interreligiós constitueixen dimensions importants d’una cultura de pau;
  • Proclama la primera setmana de febrer de cada any la Setmana Mundial de l’Harmonia Interreligiosa entre totes les religions i creences;
  • Anima totes les institucions públiques a donar suport, de manera voluntària, a la difusió del missatge d’harmonia interreligiosa i de bona voluntat a les esglésies, mesquites, sinagogues, temples i altres llocs de culte del món durant aquesta setmana, basat en l’amor a Déu i l’amor al proïsme. o sobre l’amor al bé i l’amor al proïsme, cadascun segons les seves tradicions o conviccions religioses;
  • Demana al secretari general que mantingui informada l’Assemblea General de l’aplicació d’aquesta resolució.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *