La setmana que ve s’estrenarà el documental dedicat al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que recull d’aquests 25 anys de servei a les persones. A part, s’ha previst la presentació d’un rap interpretat per 30 professionals i persones ateses pel CASG i la creació d’un mural que es pintarà a Can Castellanes; últimes activitats de la commemoració del primer quart de segle de l’ens.
Al llarg d’aquest 2023 el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) celebra 25 anys d’història. El Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot van posar en marxa aquest organisme l’any 1998 amb la voluntat de treballar de manera coordinada en la prestació dels serveis socials als municipis de la comarca. Des de l’atenció a la infància i joves passant per l’acompanyament i atenció a la gent gran i la comunitat així com la promoció social, servei d’acollida, servei de teleassistència o gestió del menjador social, entre altres serveis.
Amb la voluntat de commemorar el primer quart de segle d’història de l’ens i explicar el treball i l’acció social a la comarca, des de principis d’any s’han portat a terme diferents activitats que culminaran aquesta tardor. Aquestes tres darreres iniciatives tenen per objectiu reconèixer la tasca de l’equip del CASG així com de les entitats i empreses que fan possible l’acció social a la Garrotxa.
En primer lloc, al llarg de les darreres setmanes s’ha portat a terme un taller amb una trentena de professionals i persones ateses del CASG que, amb l’acompanyament de la cantant i compositora Paula Grande, han creat una cançó. Implicada en projectes comunitaris de música i educació a diferents llocs de comarques gironines, Paula Grande ha fet de la seva passió per la música una eina de transformació que l’ha portat a col·laborar en la tasca de donar a conèixer inquietuds que comparteixen persones ateses i treballadores del CASG.
El resultat d’aquest treball conjunt i col·laboració ha estat un rap que ja es pot trobar a les xarxes socials. El nom de la peça musical és: “Si ens tenim cura… totes juntes tot és possible i és de debò…” que es pot trobar a https://youtu.be/rMSD-Cspsgw (vídeo sencer) i una versió reduïda a https://youtu.be/8Em23GnAB-s.
Un mural a Can Castellanes
Amb la voluntat de reconèixer i mostrar la importància la seu física que ocupa el CASG, s’ha previst la creació d’un mural a Can Castellanes. Ja l’any 2008 quan el CASG es va instal·lar en aquest edifici d’Olot es va instal·lar a l’entrada un plafó amb un recull de fotografies i història que mostren el recorregut d’aquest equipament i els usos que s’ha donat a l’espai.
Ara, es vol deixar una empremta cap enfora, cap a la ciutadania. Una petjada que pugui ser un punt de referència per a la comarca i que transmeti què es pot trobar a l’interior de Can Castellanes. Per això, s’ha previst realitzar una intervenció artística singular de la mà d’Els Artistas Salchichas (Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana); un col·lectiu artístic que treballa des del llenguatge de l’art, l’acció i la interacció.
Per poder copsar la realitat de l’espai i de la tasca que s’hi porta a terme, la Maria Camila i en Manel Quintana han estat en contacte amb l’equip del Consorci d’Acció Social, acompanyant-los en el seu dia a dia i duent a terme diversos tallers per captar l’essència i transmetre-la en el mural que es realitzarà a la façana de l’avinguda Bisaroques i en alguns vidres de la part de la façana que dona al riu.
Documental ’25 anys al servei de les persones’
Finalment, també s’ha previst la presentació del documental ’25 anys al servei de les persones’ que fa un repàs als 25 anys d’història del CASG amb entrevistes a professionals, usuaris i entitats que col·laboren amb l’organisme.
Al llarg de 51 minuts es pot conèixer el recorregut del CASG i els canvis que s’hi ha anat realitzant per donar resposta a les necessitats socials de la comarca.
El recull audiovisual, obra de Zeba Produccions, s’estrenarà el proper dijous 30 de novembre a les 19 h als Cines Olot. Les entrades es poden reservar de forma gratuïta a través del web dels cinemes. Aquí es pot consultar el tràiler del documental. Olot, 21 de novembre de 2023
Últims comentaris