A Olot, l’experiència del diàleg interreligiós té com a punt d’inici formal la constitució del Grup de Diàleg Interreligiós d’Olot, el novembre del 2009. Gràcies a l’acompanyament voluntari i dinamització del Sociòleg expert en religions Jordi Puig,es va poder construir aquest espai de diàleg, conjuntament amb el suport del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot.
Des de llavors, aquest punt de trobada, que agrupa representants de la Comunitat Islàmica de la Garrotxa, el Gurwara Gur Sangat Sahib, l’església evangèlica CCFEAM, l’església evangèlica Beraca i les parròquies catòliques d’Olot ha anat construint un espai fratern, lliure, on fer present el respecte i l’interès entre les religions. Recentment s’han incorporat Al Rahma i l’Escola Pia a les trobades. En les reunions mensuals es parlen de temes i de valors per conèixer com s’enfoquen des de les diferents religiós, i a més es pretén decisions consensuades respecte a com posicionar-se en fets o actes
de la ciutat.
Durant aquests deu anys s’han realitzat:
- Reunions mensuals entre les diferents comunitats religioses.
- Organització d’activitats culturals per donar a conèixer el diàleg interreligiós.
- Jornades de portes obertes als centre de culte.
- Visites guiades als centres de culte per a centres educatius.
- Col·laboració en l’itinerari de diversitat de creences organitzat pel Consorci d’Acció Social i l’Ajuntament: “Creences i religions: llibertat, diversitat i conflicte”(https://www.casg.cat/ens-ho-creiem/).
- Col·laboració en activitats de la ciutat.
El Grup de Diàleg Interreligiós també s’ha implicat en accions dirigides a la població olotina: cada any participa en el Gran Recapte del Banc dels Aliments, ha dut a terme diverses xerrades i jornades de portes obertes, i dona suport a qüestions comunitàries o temes que afecten a una comunitat religiosa. Tot plegat ha fet que, actualment, Olot sigui un dels referents catalans del diàleg interreligiós a nivell local. Una experiència i un exemple que esperem que, discretament i suaument, vagi fent germinar aquest esperit de diàleg en la resta d’àmbits socials de la comarca. Així, el diàleg interreligiós haurà servit per a construir una ciutat, una comarca, un país, una societat més dialogant.
Coincidint amb aquests deu anys, s’organitzen diferents activitats en les que el Grup de Diàleg Interreligiós vol es vol donarà a conèixer a la ciutadania. Una de les activitats son dues projeccions en el marc de la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. També hi haurà una taula rodona sobre els grups de diàleg interreligiosos i la presentació del darrer llibre de Joan Estruch, Crec recordar-memòries.
Com a cloenda hi haurà un espectacle musical el 12 de Gener a les 18.30, al Teatre Principal, Nàrnia, relacionat amb els valors que tenen en comú les diverses religions que configuren el GDIO.
Per a més informació, es pot consultar el següent enllaç: https://www.garrotxadigital.cat/2019/11/19/el-grup-de-dialeg-interreligios-dolot-celebra-el-seu-10e-aniversari/