El passat divendres 15 de març, 5 professionals del CASG vam participar a la 7a jornada 10 x 10’ Càpsules d’Innovació Social, organitzades per SUMAR al CosmoCaixa de Barcelona.
L’edició d’enguany plantejava el repte: L’HABITAGE, UN DRET HUMÀ; com gestionar la política d’habitatge com a eix vertebrador de la comunitat.
En aquesta jornada s’han presentat els següents projectes d’innovació:
– Sostre cívic
Una cooperativa, un espai col·laboratiu que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, assessorament, cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu.
– Aprop
Pisos d’estada temporal de construcció ràpida, sostenible i de qualitat pensats per recuperar espai pels ciutadans i reduir la contaminació. Destinats a persones que esperen la construcció de les promocions d’habitatge públic.
– Habitem tots!
Programa que facilita l’accés i el manteniment de l’habitatge a les persones i famílies en situació d’exclusió residencial, tot ajudant-los a generar processos d’inserció social que puguin culminar amb l’autonomia del nucli familiar.
– La fàbrica de la transició
Aprofitament d’un patrimoni local abandonat i malmès com a oportunitat per proveir habitatge, regenerar un entorn i dinamitzar l’economia local, a través de la implicació d’una comunitat de persones amb un projecte social transformador.
– CLT Network
Organització que té com a finalitat adquirir i gestionar la terra per al benefici social, econòmic i ambiental de la comunitat local. Un sistema tripartit: propietaris de l’habitatge CLT, entitats del tercer sector i administració pública i la comunitat local.
– Primer la Llar
Model que planteja una forma diferent d’afrontar el fenomen dels sense llar: facilitar habitatges individuals i accessibles de forma permanent a les persones sense llar que es troben en pitjor situació .
– Dona vida als pisos buits
Crida als petits propietaris perquè mobilitzin els seus habitatges buits per donar resposta a la necessitat de lloguer assequible, a través de masoveria urbana (un acord entre propietaris i masovers en què es fixen uns temps determinats de contracte que justifiquen certa inversió de temps, material i recursos humans).
– Equinocci
Projecte d’acompanyament i suport a joves que surten del sistema de tutela i afronten les dificultats de la vida adulta, a través de la col·laboració de la comunitat local i Punt de Referència.
– Habitatge d’inclusió social i lloguer assequible
Facilitar l’accés a l’habitatge de forma puntual a persones amb manca o insuficiència de recursos per tal d’evitar la seva exclusió social i també a persones joves i d’altres amb recursos limitats per accedir a habitatges de lloguer ordinari.
– KAPS- kolocation à projets solidaires
Conjugar el compromís solidari amb l’allotjament estudiantil. Un allotjament per estudiants universitaris a un preu per sota del mercat amb el compromís de fer treballs solidaris per a la comunitat local on viuen.
Totes elles ens han permès conèixer diverses formes d’entomar el repte de l’habitage i ens possibilita, amb el coneixement del nostre entorn més immediat, fer propostes de treball en aquest sentit, a la Garrotxa.
Trobareu més informació de les iniciatives presentades i de les finalistes a: